Tottelevaisuusosio

Palveluskoirakokeiden tottelevaisuusosuus suoritetaan kentällä ja tottelevaisuusliikkeet suoritetaan aina koeohjeen mukaisessa järjestyksessä. Liikkeitä ovat vapaana seuraaminen, seuraaminen henkilöryhmässä, jäävät liikkeet, luoksetulo, tasamaanouto, hyppynouto metrin esteellä, vinoesteen ylitys koeluokasta riippuen joko noutaen tai ilman noutoa, eteenlähetys sekä paikallamakuu. 

Tottelevaisuusosion aikana ammutaan kaksi laukausta jokaisen koirakon suorittaessa, sekä seuraamiskaavion että paikallamakuun aikana. Koiran suorittaessa tottelevaisuusosion liikkeitä, on toinen koira paikallamakuussa. Koeluokkien edetessä tottelevaisuusosuus hieman vaikeutuu, esimerkiksi tasamaalla suoritettavan noudon noutokapulan paino nousee (1-luokka 650g, 2-luokka 1000g, 3-luokka 2000g), jääviin liikkeisiin tulee 2-luokasta lähtien liikkeestä seisominen istumisen ja maahanmenon lisäksi ja 3-luokassa jääviä liikkeitä suoritetaan myös juoksusta. Pääosin tottelevaisuusosio pysyy kuitenkin samanlaisena koeluokasta riippumatta. Tottelevaisuusosuuden maksimipistemäärä on 100 pistettä.

Harjoittelun aloittaminen ja perusteet

Tottelevaisuuden harjoittelu kannattaa aloittaa hyvästä yhteistyössä ja motivaatiosta tehdä yhdessä ohjaajan kanssa asioita. Jo pennun kanssa voi harjoitella katsekontaktia, perusasentoon siirtymistä ja pieniä pätkiä seuraamista, pentua voidaan palkita kiinnostuksesta kapulaa kohtaan ja hiljalleen odottaa, että pentu ottaa kapulan suuhun ja palkata siitä. Noudon alkuharjoittelussa voi käyttää pehmeälaippaisia ja kevyitä kapuloita, jolloin pentua ei satu, jos se sattuu pudottamaan kapulan omille tassuilleen. 

Myös paikallaoloa voi harjoitella pienissä erissä jo pennun kanssa esimerkiksi ennen vapautusta ruokakupille syömään. Alusta asti kannattaa hakeutua harjoittelemaan tottelevaisuutta muiden koirien läheisyyteen, jotta koira oppii treenitilanteessa välinpitämättömäksi muita koiria ja ihmisiä kohtaan. Palveluskoiraseuroja on ympäri Suomen ja monet järjestävät pentu- ja alkeistottelevaisuuskursseja, joille kannattaa rohkeasti osallistua.

Teksti: Kiira Käyhkö, kuvat: Kiira Käyhkö, Anni Rask