Haku

Hakukokeessa koira etsii metsästä sinne piiloutuneita (”eksyneitä”) ihmisiä. Palveluskoirien hakukokeessa etsittävä alue on koeluokasta riippuen 100-300 m x 100m ja alue on sekä merkattu että tallattu. Ohjaaja kulkee alueen halki kulkevaa keskilinjaa eteenpäin ja lähettää koiraa vuorotellen radan oikealle ja vasemmalle puolelle etsimään piilossa olevia maalihenkilöitä. Maalihenkilön löydettyään koiran tulee ilmaista löytö ohjaajalle joko haukkumalla tai koiran kaulapantaan kiinnitetyn rullan avulla. 

Haukkuva koira jää maalihenkilön luokse haukkumaan ja haukun kuultuaan ohjaaja lähtee keskilinjalta haukun suuntaan. Rullan avulla ilmaiseva koira nappaa maalihenkilön löydettyään kiinni kaulapannassaan roikkuvasta kankaisesta tai nahkaisesta rullasta ja juoksee se suussaan takaisin keskilinjalla odottavan ohjaajan luokse kertoakseen löydöstään, jolloin ohjaaja kytkee koiran pitkään liinaan ja käskyn saatuaan koira johdattaa liinan perässä olevan ohjaajan maalihenkilön piilopaikan luokse.

Etsittävälle alueelle on koeluokasta riippumatta piiloutunut kolme maalihenkilöä ja hyväksytyn tuloksen saadakseen koiran tulee löytää ja ilmaista nämä kaikki. Löytyneiden maalihenkilöiden lisäksi tuomari arvioi koiran työskentelyä. Koiran toivotaan kattavan työskentelyssään etsittävä alue kokonaisuudessaan, olevan ohjaajaa kohtaan kuuliainen, mutta samalla työskentelyssään itsenäinen ja motivoitunut. 

Koiran toivotaan lähtevän reippaasti ohjaajan osoittamaan suuntaan, etenevän mielellään suoraan ja määrätietoisesti tallatun alueen reunalle, kääntyvän radalla eteenpäin ja palaavan kutsusta ohjaajan luokse, mikäli ei juoksureitillään saa hajua maalihenkilöstä. Kun koira on palannut ohjaajan luokse keskilinjalle, se lähetetään samalla tavalla tarkistamaan kaistale radan toiselta puolelta. Koiran näin työskennellessä keskilinjalla etenevä ohjaaja tietää koiran tarkistaneen koko alueen. Koiralla on 1-luokassa etsintäaikaa 8 minuuttia (ajanotto pysäytetään ilmaisun ajaksi, eli koiran aloittaessa haukun ja ohjaajan lähtiessä rullakoiran kanssa näytölle), 2-luokassa 13 minuuttia ja 3-luokassa 17 minuuttia.

Hakukoiran tulee olla ihmistä kohtaan ystävällinen ja vähintään välinpitämätön, avoimuus ihmisiä kohtaan on yleensä plussaa. Aggressiivisen tai selvästi ihmisaran koiran kanssa hakua ei kannata harrastaa. Hakukoiralta vaaditaan itsenäisyyttä, hallittavuutta ja vähintään kohtuullista juoksukuntoa. Hakuharrastukseen on helppo motivoida koiraa, joka tykkää juosta ja/tai joka tykkää vieraista ihmisistä. 

Hakuharrastusta varten tarvitset maalihenkilöitä, eli treeniporukan ja luvallisia maastoja. Palveluskoiraseuroilla löytyy usein hakuporukoita. Hakuporukoihin voi välillä uutena harrastajana olla vaikea päästä mukaan, mutta kannattaa sinnikkäästi kysellä eri seuroista vapaita paikkoja ja osoittaa olevansa aktiivinen. Palveluskoiraseurat (ja joskus myös SCY:n alaosastot) järjestävät ajoittain haun alkeiskursseja ja myös jotkut kaupalliset koirakoulut/-kouluttajat järjestävät hakukoulutuksia ja -leirejä, joiden avulla päästä alkuun.

Harrastamisen aloittaminen 

Haun treenaaminen aloitetaan maalihenkilömotivaation kasvattamisella. Koiralle siis opetetaan, että maalihenkilöiden luokse meneminen ja niiden etsiminen on kannattavaa. Aluksi pääosin maalihenkilöt palkkaavat koiraa, jotta niiden merkitystä saadaan kasvatettua. Koiran luonteesta riippuen harjoitukset voidaan aloittaa joko niin, että koira näkee maalihenkilöiden menevän lähelle ”piiloon”, esim. hieman puun taakse ja koira päästetään heti maalihenkilön luokse palkalle. 

Vaihtoehtoisesti koiralle voidaan vahvistaa jo alusta lähtien enemmän nenän käyttämistä siten, että maalihenkilö piiloutuu erittäin hyvin (esim naamioverkon alle makaamaan) määrättyyn, merkattuun paikkaan ja koiran kanssa lähdetään yhdessä (koira valjaissa ja liinassa) kohti piiloutunutta maalihenkilöä koiran eleitä tarkkaillen. Kun koira vaikuttaa reagoivan maalihenkilöstä tulevaan hajuun, kehutaan ja päästetään koira maalihenkilön luokse. Aluksi koira saattaa reagoida hajuun vasta hyvin lähellä maalihenkilöä, mutta hiljalleen nenänkäyttö vahvistuu ja koira saa hajun jo esimerkiksi kymmenen metrin päästä.

Reippaan, avoimen ja vauhdikkaan collien kanssa saattaa olla kannattavampaa suosia nenää avaavia alkeisharjoituksia, kun taas hieman rauhallisemman ja ihmisiä kohtaan mahdollisesti pidättyväisemmän collien kanssa näköavuin tehtävät harjoitukset ovat alkuun usein parempia nostamaan koiran maalihenkilömotivaatiota. Collie käyttää kuitenkin monien muiden paimenkoirien tapaan hakumetsässä ihmisiä etsiessään esimerkiksi noutajia herkemmin silmiään, joten hajuaistin käyttöä kannattaa jokaisella colliella vahvistaa mahdollisuuksien mukaan jo varsin varhaisessa vaiheessa. 

Koiran motivaatiota voidaan kasvattaa myös saalisviettiä hyödyntämällä, jolloin koira päästetään juoksemaan pakenevan maalihenkilön perään ja palkataan koirasta riippuen leikillä tai ruoalla tämän saatua henkilön kiinni.

Hiljalleen harjoituksia asteittain vaikeutetaan. Näköavuin tehtävissä harjoituksissa maalihenkilö on esimerkiksi kauempana ja paremmin piilossa ja vain näyttäytyy koiralle sen sijaan, että koira koko matkalta seuraisi henkilön piiloon menemistä. Nenänkäyttöharjoituksissa voidaan edetä niin, että käydään lähellä maalihenkilöä ”hakemassa haju” ja kun nähdään koiran reagoivan hajuun, ei päästetäkään sitä heti maalihenkilön luokse, vaan kehutaan ja palataan tulosuuntaan keskilinjaa kohti ja lähetetään koira hieman kauempaa maalihenkilön luokse. 

Hiljalleen voidaan kasvattaa viivettä annetun avun (maalihenkilö näyttäytyy tai antaa ääniavun tai käydään hakemassa haju maalihenkilöstä) ja koiran lähettämisen välillä. Lopulta maalihenkilöt ovat valmiina piiloissaan, aluksi suoraan ohjaajan osoittamassa suunnassa ja myöhemmin myös muualla metsässä. 

Kun koira löytää helposti ja motivoituneesti kaikki maalihenkilöt, voidaan alkaa harjoitella ”tyhjiä pistoja” eli koiran lähettämistä alueelle, missä ei olekaan maalihenkilöä piilossa. Kokeessa koiran tulee tarkistaa koko etsintäalue ja koska alueella on vain kolme maalihenkilöä piilossa, jokaisella lähetyksellä koira ei saa hajua ihmisestä, vaan tarkastettuaan tietyn kaistaleen, sen tulee palata ohjaajan luokse. 

Alkuun tyhjiä pistoja kannattaa tehdä vain yksi kerrallaan, sillä ne ovat monen koiran mielestä epämotivoivia ja tunnollinen koira saattaa kokea myös epäonnistuneensa, kun ei löytänytkään ketään. Koira kannattaa palkata tyhjien pistojen jälkeen hyvin ja seuraavan maalihenkilön tulee olla helpossa piilossa tai esimerkiksi pakeneva.

Hakua kannattaa harjoitella mahdollisimman erilaisissa maastoissa ja erilaisissa sääolosuhteissa, jotta koira oppii käyttämään hajuaistiaan hyödyksi monipuolisesti ja oppii, miten haju käyttäytyy erilaisissa maastoissa ja olosuhteissa. Tätä voidaan vahvistaa myös esimerkiksi rakennus- tai raunioetsinnällä.

Teksti ja piirroskuva: Kiira Käyhkö
Kuvat: Anni Rask, Ilona Karjalainen, Kiira Käyhkö