Geenitestit
Collieille oleellisimmat geenitestein testattavat sairaudet ovat seuraavat:
- CEA eli Collie Eye Anomaly
- MDR1 eli MultiDrug Resistance/lääkeaineyliherkkyys
- DM eli degeneratiivinen myelopatia/etenevä selkäydinrappeuma
- IPD eli inflammatory pulmonary disease/tulehduksellinen keuhkosairaus
- rcd2-PRA eli progressiviinen retinan atrofia (collieilta tunnistettu geenimuutos)
- DMS eli dermatomyosiitti
Geenitestattavista ominaisuuksista collieille ovat oleellisia:
- Merle-geeni (ja sen pituus)
- FGF5 eli pitkäkarvageeni (sk collieilla, kantaako pk-tekijää)
- A-lokus eli soopeliväritys
- S-lokus eli valkotekijäisyys (piebald)
Suosittelemme ja toivomme vahvasti, että jokainen geenitestitulos ilmoitetaan koiran tietoihin yhdistyksen terveystietokantaan. Geenitestaustiedot ilmoitetaan sähköpostitse tietokannan ylläpitoon ja toivomme saavamme testitulosraportin. Geenitesteille on varattu koiran terveystiedoissa oma kohtansa, jonne täytetään myös testaustapa ja käytetty laboratorio.
Suomalaisilta collieilta ei ole vielä löydetty IPD-geenimuutosta. IPD sisältyy MyDogDNA- ja Embark-testipaneeleihin. rcd2-PRA-geenimuutos on harvinainen, mutta sitä on löydetty myös suomalaisilta koirilta. rcd2-PRA:n osalta on hyvä testata koirat, joiden sukulaisilta on löydetty geenimuutos tai todettu PRA:ta.
rcd2-PRA:ta ei voida testata testipaneeleilla, vaan se on tilattava aina erikseen. Collieilta on äskettäin löydetty myös PRA:ta, joka ei aiheudu rcd2-PRA-geenimuutoksesta.
Miten geenitestaan koirani?
Koirilta otetaan geenitestit yleisimmin veri- tai poskisolunäytteestä. Verinäytteen ottaa eläinlääkäri. Poskisolunäytteen voi ottaa itse ja se otetaan pumpulipuikon kaltaisella harjalla. Geenitestit yleensä ostetaan laboratorion nettisivuilta ja pyydettäessä poskisolunäytekitit postitetaan kotiin.
Testipakkauksessa on aina ohjeet miten testi otetaan. Noudata ohjeita ja huomioi kontaminaatioriski! Koira ei esim. saa syödä tai olla tekemisissä muiden koirien kanssa tiettynä ajanjaksona ennen geenitestin ottamista.
Verinäytteen kohdalla kontaminaatioriski on erittäin pieni.
Merle-geenitesti on toisinaan hyödyllistä tehdä karvasta tai uroskoirilla spermasta, mutta vain tietyt laboratoriot hyväksyvät nämä näytetyypit. Spermanäytteen ottaa eläinlääkäri.
Missä voin geenitestata koirani?
Esim. jossakin seuraavista:
- MyDogDNA (Mars Petcare)
- van Haeringen
- Laboklin
- Embark
- Movet
- Tilia (merle)
Huom! Monista testipaneeleista (esim. Embark, MyDogDNA) saat oleellisimpien testattavien lisäksi pitkän listan myös muista sairauksista ja ominaisuuksista. Suurin osa näistä ei ole pk tai sk collieiden kannalta millään lailla oleellisia, tämän sivun alussa mainitut ovat ne jotka kiinnostavat ja joita esim. tietokantaan tallennetaan. Laboratorioille tulee yksinkertaisesti halvemmaksi ajaa testit ns. koko paketista, mistä johtuen mukana on monia muita muista roduista tunnistettuja geenimuutoksia.
Elokuusta 2023 alkaen Kennelliitto voi tallentaa KoiraNet-jalostustietojärjestelmään koiran tietoihin geenitestitulokset CEA:n, MDR1:n, rcd2-PRA:n ja merlen osalta, jos ne on testattu joko Laboklinissa, Movetilla tai MyDogDNA:lla ja jos DNA-näyte on joko eläinlääkärin tai Kennelliiton hyväksymän näytteenottajan ottama. Huomaa, että MyDogDNA-paneeli ei tällä hetkellä sisällä rcd2-PRA-testiä. Lue tarkemmat ohjeet tästä uutisesta.
Miten tulkitsen geenitestin kertomia tuloksia koirastani?
Geenitestiraportin tulkintaohjeet löydät omalta alasivultaan.